Friday, May 11, 2012

Rent A Tent Oostzaan

Rent A Tent Oostzaan Pictures

POËZIE - Hollands Maandblad
'wat rent er die haas', 20 'Ter vliering neuken boeren hier', 21. Drie idyllen, oktober 1997, 599, 33-35. 'Portieren slaan, house hakt', 33 'Klam drenkt een misten dek', 34 ...

Toby Vos, leven en werk (1)










Eerste minuten uit een documentaire over deze tekenares en schrijfster, uitgezonden via Salto, mei 2002 (2 uur-versie) en via RTV Noordholland, oktober 2004.
Voor het bestellen van de dvd met de hele film, kijk op daviddejongh.nl



Men zou Toby Vos wel een combinatie van Annie M.G. Schmidt en tekenares Fiep Westendorp kunnen noemen: zowel schrijfster als tekenares. Toby Vos heeft echter nooit serieuze erkenning gekregen voor haar werk. Deze documentaire is, behalve een portret van haar leven, een poging om haar werk onder breder publiek bekend te maken.
Geboren in 1918 te Amsterdam volgde ze een tekenopleiding aan de kunstnijverheidsschool. Haar eerste gepubliceerde werken bestaan uit kalenders en een serie ansichtkaarten.In de Tweede Wereldoorlog was ze koerierster voor de 'Parool-groep', waarvoor ze tevens tientallen persoonsbewijzen vervalste. In die tijd schreef ze ook een aantal dagboeken die haar stijl als schrijfster goed illustreren. Een citaat uit "Het boek der liefde" (1944):

Ach, wij vrouwen! Hoe jubelt onze pen onder het beschrijven der eindeloze mogelijkheden der liefde! Was daar niet onze zo zeer door mannen gewaardeerde vrouwelijke schroom, hoe zou, door vrouwenhand geschreven, de meest gewaagde pornografie de wereld op haar grondvesten doen schudden!

Toby's tekeningen en verhalen voor kinderen verschenen bijna 20 jaar in het bedrijfsblad van de PTT. De verhalen die Toby Vos voor volwassenen schreef, werden gepubliceerd in Avenue, Hollands Maandblad, Maatstaf en het Vlaamse blad Penelope.
Daarnaast illustreerde ze vele kinder- en schoolboeken, waarvan enkele ook met haar verhalen. Bovendien werden haar tekeningen in de reclamewereld gebruikt.
In Toby Vos, leven en werk komt de vertelkunst van de de schrijfster/ tekenares uitgebreid aan bod. Tragikomische passages uit haar levensloop worden afgewisseld met honderden tekeningen en foto's, steeds voorzien van, dikwijls humoristische, interview-fragmenten. Het portret is tevens een prachtig document over het leven in de 20ste eeuw.
Toby heeft haar hele leven in Amsterdaam gewoond. Haar woonsituatie vormt het leitmotiv van de film. We brengen een bezoek aan haar woning in de Van Eeghenstraat, waar ze na een juridisch geschil werd uitgezet om noodgedwongen naar de Bijlmer te vertrekken. Ook uit die woning moest ze verdwijnen toen het stadsdeel Zuid-Oost besloot om haar flat te slopen.


Get Document

No comments:

Post a Comment